Wysokiej jakości  olej rzepakowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony marki „Barwy Zdrowia”

Olej rzepakowy - jest pięknie nazywany „oliwką północy”

Skład oleju: 7% nasyconych kwasów tłuszczowych, 62% kwasu oleinowego,  10% kwasu  linolenowego (omega-3), 20% kwasu linolowego (omega-6), bogaty w witaminę A, E, D3 i K

 

Olej rzepakowy  jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak: A,E,D3 i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Tłuszcze zawierające NNKT nie są  produkowane przez organizm ludzki, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu, posiadają wiele zalet:

  • przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy
  • utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
  • działają przeciwkrzepliwie
  • regulują przemianę materii
  • zapewniają optymalny rozwój mózgu i wzroku
  • wspomagają leczenie łuszczycy i zapalenia stawów
  • dzięki zawartości witaminy E (zwanej inaczej witaminą młodości),  mają  wpływ na poprawę wyglądu skóry, usuwają z organizmu wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami cywilizacyjnymi

 

Wskazania dotyczące spożycia

Olej rzepakowy jest idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego smażone na nim produkty są mniej tłuste. Może być wykorzystany do wyrobu majonezu, dodatek do sosów (dressingów) sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.

 

Olej ułatwia przyswajanie witamin. Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.

 

Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki. Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za najzdrowszy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT, linolowego i linolenowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.

idealny do smażenia ze względu na odporność na utlenianie, polecany do pieczenia i duszenia, wykorzystywany do wyrobu majonezu, niezbędny do przyrządzania sałatek

Pojemność: 0,33 l; 0,5 l

Cena: zalezy od pojemności butelki (według cennika)

projekt i wykonanie VIP Agencja Reklamy