Siemię lniane

Siemię lniane mielone i odtłuszczone


Właściwości siemienia lnianego

• siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, wspomaga odchudzanie i pozwala na długotrwałe utrzymanie efektów diety,

• zawarte w nim lignany mają działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające,

• polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej,

• siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń,

• można je stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka,

• siemię lniane jest również bardzo bogate w wartościowe składniki:

  • witamina E
  • cynk
  • kwas tłuszczowy omega-3
  • fitosteryny
  • flawonoidy
  • fitoestrogeny

Fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, co prowadzi do zmniejszenia podatności na nowotwory takie jak rak piersi, macicy czy prostaty. Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym dolegliwościom zwiazanym z menopuzą.
Witamina E, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3, oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Propozycja podania:

2 łyżeczki siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito. Natomiast łyżeczkę lnu mielonego zalać 150 ml gorącej wody lub mleka,  odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania konsystencji kleiku. Podawać z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem.

Siemię lniane doskonale nadaje jako dodatek do chleba lub innych wypieków. Uprażone na suchej patelni siemię lniane jest wspaniałą posypką do kanapek, musli, deserów.

Len mielony jest smacznym i zdrowym dodatkiem do zup, sosów, płatków śniadaniowych, domowych wypieków, świetnie nadaje się do panierowanie  mięs.


Zalecana dzienna dawka siemienia lnianego to 2 - 3 łyżeczki.

Pojemność opakowania: 200 g.

projekt i wykonanie VIP Agencja Reklamy